Windmill by Kevin Hsia

Windmill by Kevin HsiaThe Curve Gallery, in my view, looks like a time tunnel. From its start to its end, I thought of it as a half circle with a kind of ‘recycle function.’

During wartime, soldiers go to battle but innocent people often become victims of national policies. 11 November 2014, the date this project was presented, was the anniversary of the end of World War I. I was inspired by an installation at the Tower of London with thousands of ceramic poppies. If the war hadn’t happened, how would that change the development of the Industrial Revolution? Would the Bauhaus still have been constructed?

Process

Windmill by Kevin Hsia

Inspired also by the film The Lake House, I imagined one location at two different times. First I had to make them visible, then change both into something the audience would be familiar with. I used crosses as a visual icon, and built up layers in 3D. I worked with a Design Products student to model the space.

Response

Windmill by Kevin Hsia

Windmill by Kevin Hsia

My final outcome was my research and some paper models. The research was presented on a large sheet 2 metres high by 0.6m, in order to create visual impact.